Το άθλημα του Καράτε προσφέρει απλόχερα στον αθλητή, ιδιαίτερα στις μικρές ηλικίες που το σώμα και οι συνήθειες ακόμα αναπτύσσονται, καλή σωματική κατάσταση και υγεία, δύναμη στους μυς και τους τένοντες, ευλυγισία, ισορροπία, ικανότητα συντονισμού, αρμονία στην κίνηση και καλές συνήθειες τακτικής εκγύμνασης.

Η εκπαίδευση στις αρχές του Shotokan Karate δεν ανοίγει την πόρτα στην επιθετικότητα, αλλά δομεί γερές βάσεις αυτοεκτίμησης που τονώνουν την αυτοπεποίθηση.

Ο αθλητής, υπό την καθοδήγηση ενός σωστού δασκάλου – που αυτόματα γίνεται μοντέλο προς μίμηση – δεν μαθαίνει μόνο να αμύνεται ή να επιτίθεται, αλλά και να διαχειρίζεται με σύνεση και υπευθυνότητα τις τεχνικές που μαθαίνει.

Η ενασχόληση με το άθλημα του Καράτε βοηθάει τα παιδία να είναι σωματικά, ψυχολογικά και κοινωνικά ικανά. Εμπλουτίζει το χαρακτήρα τους, καλλιεργεί την ικανότητα να δημιουργούν στόχους.

Ιδιαίτερα στις μικρές ηλικίες, αναπληρώνει κενά που αδυνατεί να καλύψει το εκπαιδευτικό μας σύστημα, και δίνει στα παιδιά εφόδια ώστε να βελτιώσουν τις επιδόσεις τους στο σχολείο.

Τα παιδιά με μαθησιακές δυσκολίες, όπως έλλειψη αυτοσυγκέντρωσης, με υπερκινητικότητα, με προβλήματα συμπεριφοράς, συνήθως σημειώνουν σαφή βελτίωση με το δομημένο πρόγραμμα που προσφέρει η πρακτική του αθλήματος του Καράτε.

Η αυτοπειθαρχία, ο αυτοσεβασμό και η εμπιστοσύνη στις δυνατότητές τους είναι σημαντικά συστατικά για την διαμόρφωση του χαρακτήρα ενός αθλητή που βρίσκετε στην ανάπτυξη.